LUŠTĚNINY

Čočka s červenou řepou a čerstvým sýrem (4 P)

Ingredience:

Červená čočka (400 g), červená řepa (4 ks), olivový olej (1 PL), červená cibule (půlka), česnek (2 stroužky), čerstvý sýr (240 g), bílý vinný ocet (1 PL), máta.

Postup přípravy:

Čočku si uvaříme. Každou řepu zabalíme do alobalu a pečeme v předehřáté troubě (180 °C) asi 45 minut. Po vychladnutí sundáme z řepy alobal a nakrájíme ji na plátky. Na pánvi rozehřejeme olej a dozlatova orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme česnek, čočku, řepu a 3-5 minut prohazujeme na pánvi. Do mísy nadrobíme sýr a špetku máty, přihodíme obsah pánve a zamícháme. Nakonec zalijeme vinným octem.

Salát z čočky s feta sýrem (4 P)

Ingredience:

Zelená čočka (400 g), jáhly (100 g), sýr feta (200 g), paprika (200 g), olivový olej (4 PL), bílý vinný ocet (1 PL), červená cibule (1 ks), jarní cibulka (1 ks), koriandr, petrželka, citronová šťáva, pepř, sůl.

Postup přípravy:

Čočku vaříme ve vroucí osolené vodě za občasného doměkka. Čočka by ale měla zůstat pevná, poté ji slijeme a necháme okapat. Mezitím si připravíme jáhly. Suché jáhly propláchneme několikrát studenou vodou a následně několikrát spaříme proudem horké vody, k případnému odstranění hořké chuti. Dáme do hrnce, zalijeme vodou v poměru 1:2, osolíme a vařte asi 15 minut. Po uvaření necháme ještě asi 10 minut dojít.

Uděláme si zálivku z citrónové šťávy, vinného octa, oleje, soli a pepře. Čočku a jáhly smícháme, přilijeme zálivku a přidáme ještě cibuli, papriku, petrželku, koriandr a nakonec sýr.

Salát z quinoy s rajčaty a fazolemi adzuki (4 P)

Ingredience:

Quinoa (40 g), fazole adzuki (40 g), rajčata (4 ks), olivový olej extra panenský (4 ČL), citronová šťáva (4 ČL), česnek (4 stroužky), rukola (20 ks), sůl, pepř.

Postup přípravy:

Fazole adzuki namočíme přes noc do vody, pak je cca 1 hodinu povaříme nejlépe v tlakovém hrnci. Do vroucí vody vložíme quinou a vaříme 15 minut, dokud se voda nevyvaří, poté necháme quinou ještě chvíli dojít pod pokličkou. Rajčata můžeme použít čerstvá nebo grilovaná v troubě nebo na pánvičce. Smícháme všechny ingredience na dresink (olej, citrónovou šťávu, česnek, sůl a pepř), přidáme quinou, vychladlá rajčata, uvařené fazole a nasekanou rukolu. Vše řádně promícháme. Podáváme chlazené.